1975-ben léptem a védőnői pályára. Nagyon szeretem ezt a hivatást. Igazi segítő foglalkozás ez. Ha egy nő anya lesz, az anyaság állapota számtalan új helyzetet teremt. Ez az új helyzet sokaknak örömteli, felemelő állapot, de vannak, akiknek kilátástalanságot, félelmet, aggodalmat, nehéz élethelyzetet teremt. Ilyen érzésekkel kerül először hozzánk.Láttam kétségbeesett, ijedt arcokat, megismerhettem sorsokat, segítségért hozzám kéréssel forduló nőket, akik anyák lehetnének.

Védőnőként tudom, hogy a legnagyobb krízishelyzetben lévő várandós is küzd azért, hogy anya lehessen, hogy nevelhesse a megszületett gyermekét. Kétségbeesetten keresi a lehetőségeit, szenved, ha reménytelenséggel szembesül. Önmagával, a környezetével konfliktusba kerül, kudarcokat él meg, sérülékennyé válik.

A védőnőnek meg kell találni az utat a lelkéhez. Érzelmileg hangsúlyos, bizalmi viszonyt   kell kialakítani egy-egy segítő beszélgetés kapcsán. Nem könnyű feladat a kölcsönös bizalom felépítése, a pozitív elfogadás és a kritikamentesség. Közben figyelemmel kell kísérni az ő személyiség fejlődését, és hozzá kell segíteni a felelősségteljes döntéshozatalhoz.

Ma már egyre több kismamánál elérjük azt, hogy védőnői gondozásban legyen, a  vizsgálatok a saját, és magzata érdekében megtörténjenek. Nem szabadulni akarnak ők a gyermeküktől, hanem gondoskodni arról, hogy jobb élete legyen, hogy szerető családban nevelkedhessen fel.

Ezért nagy tiszteletet és hálát érdemelnek azok az életet adók, akik a hozzájárulásukkal sok-sok boldog családot teremtenek.

Hasonlóan nehéz szembesülni azzal a ténnyel is, ha egy házaspárnak természetes úton nem lehet gyermeke. Ők egy nehéz, küzdelmes időszakon vannak túl,  sok-sok kudarcot szenvedtek el.. Ők szintén védőnői segítségre, támogatásra számíthatnak.

Tudjuk, hogy nem minden anyából és apából válik szülő. Ugyanakkor szülővé válhat valaki anélkül is, hogy vérségi kapcsolat fűzné ahhoz a gyermekhez, akit felnevel.

Ehhez kell a védőnőnek a segítőket megkeresni, a meglévő kapcsolatokat ápolni és ily    módon hozzájárulni az örökbefogadott gyermekek, örömteli és sikeres nevelkedéséhez.

Mercs Ilona védőnő
A Gólyahír Egyesület vezetőségi tagja