Mórucz Lajosné, de sokaknak csak Gabika.

20 évvel ezelőtt, vagy még egy picivel több is, úgy gondolta, hogy ő a gyerekekért tette le az esküt,  őket fogja védeni. Ő tényleg ezt tette, élete végéig a gyermekek megmentéséért küzdött, és meg alapította a Gólyahír Egyesületet 32 más alapító taggal együtt.
A nyílt örökbeadás úttörője volt utat mutatott.
A kezdet nagyon nehéz volt, nem voltak meg az  anyagi feltételek, a szabályzatokat is  ki kellett találni, le kellett gépelni. Nagypapámtól, anyu apukájától sok segítséget, anyagi támogatást kapott, ami végül is segített elkezdeni ezt a tevékenységet.

Egy országos hálózatot hozott létre, főleg karitatívan dolgozó védőnők csatlakoztak ehhez a küldetéshez. Minden kolléganő a szabadidejében végezte ezt a munkát szívvel-lélekkel a gyerekekért, családokért. Édesanyám is ezt tette. Mindig próbált megújulni, újabb- és újabb dolgokat kitalálni, kipróbálni, hogy minél eredményesebben dolgozhassanak.

Sikerült! Az erőfeszítés meghozta gyümölcsét. Míg élt, közel 900 gyermek talált családra az Egyesület révén.

Kétszer is megkapta a Pro Caritate díjat, a város is elismerte munkáját, mindig támogatták, amiben csak lehetett.

Ezek ellenére mindig szolid, csendes, egyszerű ember volt. Élte az emberek mindennapi életét.

Nagyon büszke vagyok Rá, de nagyon hiányzik!