Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy az én csoportomba több örökbefogadott gyermek is járt már. Volt köztük olyan, akit titkosan, de volt olyan is, akit a Gólyahír Egyesületen keresztül fogadtak családba. A szülők minden esetben bizalmukba fogadtak, nem titkolták előttünk és elmesélték családdá válásuk történetét.

Soha egy pillanatig sem jutott eszembe róluk, hogy velük máshogy kellene bánni, vagy hogy ők mások. Ugyanúgy szerettem mindegyikőjüket, származásuk, vallásuk, vagy egyéb más különbözőségük ellenére. Ezek a gyerekek is a saját családjukban nőnek fel szeretetben, testvéreikkel. Tudnak arról a gyermekek, hogy ők hogyan találták meg családjukat.

Sose szoktam erőltetni ezt a témát a csoportban, de ha anyák napja alkalmával esetleg felmerül ez a kérdés a gyerekek között nyíltan beszélünk róla. A beszélgetésünket mesekönyvek is segítik, amik az örökbefogadásról mesélnek a gyerekek nyelvén. Anyák napján szoktam egyedül figyelembe venni az örökbefogadás tényét, és igyekszem olyan verset választani a gyermeknek, ami a Szívből születésről szól, nem arról, hogy az anyukájuk pocakjában nőttek.

Fabóné Mórucz Kinga
A Gólyahír Egyesület elnöke, óvónő