Nem minden szülői alkalmas a gyermekvállalásra, az örökbefogadók esetében az alkalmasságot alaposan vizsgálják.

Az örökbe fogadni szándékozóknak ugyanis – ha megérett bennük az elhatározás – a lakóhelyük szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (TEGYESZ) kell elindulniuk a szülővé válás útján, ahol minden tekintetben megvizsgálják alkalmasságukat.

Az örökbefogadási tanácsadónál kell jelentkezniük, akitől időpontot kapnak egy személyes konzultációra. A legtöbb megyében kérik, hogy a jelentkezők írjanak egy önéletrajzot magukról. Már az első találkozásnál nyilatkozniuk kell az elképzeléseikről, hogy milyen gyermeket tudnának elfogadni (nem, életkor, egészségi állapot, esetleg származás szerint). A jelentkezőket arról is megkérdezik, hogy a nyílt és a titkos örökbefogadás egyaránt elfogadható-e a számukra.

Első örökbefogadásnál kötelező egy felkészítő tanfolyam elvégzése. Pszichológiai vizsgálaton kell részt venni, vizsgálják a lakáskörülményeket, jövedelmi viszonyokat továbbá a leendő szülők egészségügyi állapotát, melyet a háziorvos igazol. Ha minden információ rendelkezésre áll, a szakszolgálat megküldi az iratokat a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalnak, ahol elkészül az alkalmassági határozat.

Ennek birtokában lehet jelentkezni a lakóhely szerinti „TEGYESZNÉL”, illetve a civil szervezetek bármelyikénél örökbefogadásra. Utóbbiak csak nyílt örökbefogadásnál közvetítenek, ami azt jelenti, hogy az örökbeadó(k) és az örökbefogadók találkoznak egymással, megismerik egymás személyi adatait is.  A titkos eljárás során a két félnek semmiféle információja nincs a másikról.

A szakszolgálatnál a jelentkezők felkerülnek az ún. megyei listára, tehát jó eséllyel a saját megyéjükből származó gyermeket fognak majd örökbe fogadni. Az ún. országos listára csak azoknak érdemes jelentkezni, akik idősebb gyermeket is vállalnának, illetve elfogadóbbak minden tekintetben, hiszen országos listára azok a gyermekek kerülnek, akiket megyén belül nem fogadtak örökbe.

Kik fogadhatnak örökbe?

• 25 évnél idősebb, cselekvőképes magyar állampolgárok, akik jogerős alkalmassági határozattal rendelkeznek
  • házaspárok és egyedülállók is (Magyarországon a házaspárokat előnyben részesítik, az élettársi kapcsolatban élők egyedülállónak számítanak)

Az örökbefogadott és az örökbe fogadni szándékozó között minimum 16, de legfeljebb 45 év korkülönbség lehet.

Várakozási idő

Újszülött gyermek esetében a titkos és a nyílt örökbefogadás esetén egyaránt 3-5 évre tehető. A 3 év inkább azokban az esetekben fordul elő, ahol kevesebb kikötést tesznek. Nagyobb gyermeke esetében rövidülhet ez az idő, de megyénként nagy eltérések tapasztalhatók.

Az örökbefogadott gyermek esetében ugyanazok a pénzbeli ellátások igényelhetők, mint az azonos korú vérszerinti gyermeknél, fontos különbség azonban, hogy ezek csak a kihelyezés napjától járnak, tehát onnantól, hogy hazakerült a gyermek.

Bali-Pinke Viola szociális munkás,
Győr- Moson-Sopron megyei gólyahíres segítő