A kötelező utánkövetés a 2014. március 15. után történt örökbefogadásokat érinti.  Annyit jelent, hogy az örökbefogadás lezárulása után is figyelemmel kísérjük a gyermek beilleszkedését, tanácsadással segítjük a nevelését, probléma esetén támogatjuk a családot.

Az utánkövetés kötelező, de a család választhatja meg, melyik szervezetnél kéri. Két alkalomból áll, az első alkalom az örökbefogadás után fél évvel, a második másfél évvel utána. Ha a szülő kéri, még további négy évig részesülhet önkéntes utánkövetésben..

A szolgáltatás az örökbefogadónak díjtalan, a szülő kérésére kimennek a lakására. Az utánkövetést két szakember végzi, akik közül az egyiknek pszichológus vagy mentálhigiénés szakember végzettsége van, munkatársa szintén segítő szakember. A beszélgetés után jelentést küldenek a gyámhivatalnak.

A gyakorlatban az után követésen eddig átesett családok egy segítő beszélgetést éltek meg. Általában a lakásukba látogatunk ki, és arról érdeklődünk, hogyan zajlott az örökbefogadás, hogyan teltek az első hetek, hogyan alakult a gyermek egészségi állapota, fejlődése, kötődése, beilleszkedése a családba és esetleg a bolcsödébe. Az örökbefogadásról való kommunikáció is szóba kerül (hogyan tervezik elmondani a gyereknek az örökbefogadást), és a család, környezet reakciói. Mindig rákérdezünk, van-e a családnak elakadása, problémája.

Az utánkövetés során megerősítjük az örökbefogadó szülőket a szülői szerepükben, válaszolunk kérdéseikre.

Szükség esetén javaslatot teszünk az örökbefogadó szülő számára más szakember (pl. pszichológus, pszichiáter, orvos) felkeresésére.A családok szívesen fogadnak minket, és hasznosnak ítélik az utánkövetést.

Kollégaim nevében is elmondhatom, csodálatos érzés látni a boldogságukat, ahogy elmesélik, hogyan váltak CSALÁDDÁ a Gólyahír Egyesület által. Második alkalommal pedig rácsodálkozunk, mennyit nőttek, fejlődtek a gyermekek.

Ravaszné Papp Rita
Mentálhigiénés szakember, Gólyahír Egyesület