A gyermekpszichiáter válaszol: ADHD, Autizmus, TIC

Sok szeretettel mutatom be nektek Dr. Erdős Sándort, aki gyermekpszichiáter rezidens, és emellett az OncoVR nevű civil szervezet megalapítója. Az OncoVR a virtuális valóságot hívja segítségül a gyermekek gyógyulásához.

-Mondanál egy pár szót magadról és az OncoVR-ról is?

– Én is köszöntök mindenkit, köszönöm a meghívást. Az OncoVR-nál mi a tartósan kórházban fekvő beteg gyerekek mindennapjait próbáljuk színesebbé tenni virtuális valóság segítségével. És ezt annyira komolyan gondoltuk, hogy egy egész klinikai kutatást szerveztünk köré, tehát orvosok, pszichológusok és más szakemberek dolgoznak azon, hogy ezeknek a gyerekeknek jobb legyen, a virtuális valóság segítségével a kórházban. Az elmúlt évben sikerült egy játékot is fejleszteni , ami dedikáltan kórházi felhasználásra készült. Most ezt szeretnénk tökéletesíteni, ezért 2 országban, 6 városban pszichológusokkal dolgozunk együtt azért, hogy a virtuális valóság egy napon a kórházi mindennapok része legyen.

Most hozzád, mint gyermekpszichiáterhez fordulok. Mik azok a leggyakoribb panaszok, tünetek amivel a szülők elviszik hozzátok a gyermekeiket?

Nagyon szerteágazó a gyermekpszichiátria. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy személyiségük és lelkiviláguk is változik. Minden életkorban vannak olyan betegségek, olyan zavarok, amelyek miatt hozzánk fordulnak. Az óvodás korban általában már az óvodapedagógusok jelzik, hogy valami furcsa van a gyerekkel, érdemes lenne egy kivizsgálásra elküldeni. Leggyakrabban két nagy betegség csoport merül fel, az egyik az ADHD, amit az aktivitás és a figyelem zavarának hívunk. Mindenki nagyon jól ismeri, ahogy az autizmust is.

ADHD

Az ADHD 3 nagy résztünetre tagolódik:

-Fokozott mozgás, hiperaktivitás: a gyermek folyton babrál valamivel, folyamatosan keresi az újabb ingereket, túlzottan mozgékonyak, és ez általában éjszakára egyre csak fokozódik, ahogy fáradtabb lesz.

Figyelemzavar: ez az iskolában jön ki a legjobban. 45 percen keresztül egyszerűen képtelen figyelni a gyermek, folyamatosan elkapkodja a tekintetét. Csak 10-15 percig tud figyelni, ezután már a légy zümmögése is érdekesebbé válik.

Impulzív reakciók. A gyermekek nagyon impulzívak, dühkitöréssel reagálnak a problémákra, sokszor keretezhetetlen a viselkedésük.

Ha ezek a tünetek fennállnak, akkor szoktunk figyelemzavarra gondolni. Általában ezek a tünetek már óvodáskorban jelentkeznek, ilyenkor a pedagógusok a Pedagógiai Szakszolgálathoz irányítják a szülőket. Itt megyei szinten már van gyermekpszichiátriai vizsgálat, és ilyenkor olyan fejlesztéseket tudnak ajánlani , melyek hosszú távon tudnak ezeken a problémákon javítani.

Autizmus

Az autizmus egy olyan betegség, amely hasonló korban kezdődik, már bölcsődés vagy óvodás korban lehet tüneteket tapasztalni. Itt is három dologról beszélhetünk, három dologra kell odafigyelni.

társas kapcsolatok hiánya: azt veszik észre például az óvodában, hogy a gyermek nem nagyon kapcsolódik a társaihoz.

rugalmatlan viselkedésszervezés. Itt leginkább azt látjuk, hogy a gyermekek rituálék szerint élnek, nagyon rugalmatlanok a mindennapokban, a szokások rabjai.

impulzivitás, dühkitörések. Ilyenkor előfordul, hogy megüti akár a gyerektársat, akár a szülőt. Ilyenkor az óvodapegadógus gyermekpszichiáterhez vagy a szakszolgálathoz utalja a gyermeket.

A gyermekpszichiátria 3 és 18 év között vizsgálja a gyermeket, tehát egzaktan 3 éves kortól tudunk autizmus vagy ADHD irányában diagnosztizálni. Ami kiemelendő, hogy a Pedagógiai Szakszolgálatnál bár leírják a jelenséget, vagy a tünetet,  ezt ott nem szokták részletesen kivizsgálni, hanem tovább irányítják kórházi kivizsgálásra vagy járóbeteg szakrendelésre.

-3 éves kortól már diagnosztizálható egy ADHD?

Nem egyszerű, de a tüneteket lehet figyelni. Az ADHD-ra 6 éves kortól van gyógyszeres kezelés, 3 éves kortól inkább a különböző fejlesztések szoktak segíteni. Ilyen korán , még ha nem is diagnosztizálható, a tüneteket lehet tapasztalni. Létezik a kevert specifikus fejlődési zavar, amit gyakran alkalmaznak akkor, amikor még nem látjuk egzaktan a tüneteket, de megvan az esélye, hogy vagy autizmus vagy ADHD lesz a tünetek mögött később. Ahogy a test, úgy a lélek is fejlődik, és később fogjuk meglátni azokat a tüneteket, amelyek fontosak, és egyértelműsítik a diagnózist.

Miből áll az ADHD kezelése?

6 éves kor felett lehet gyógyszeres kezelést alkalmazni. Ez a készítmény dedikáltan arra való, hogy amikor a gyermek iskolába megy, a figyelmét serkentsük, az ne terelődjön el. A gyógyszert mindig szakorvos állítja be, ez egy fokozottan ellenőrzött gyógyszerkészítmény, nagyon figyelni kell a dózisra, és az a cél, hogy a gyermek az iskolában ugyanúgy funkcionáljon, mint a többiek. Általában , úgy szokták alkalmazni, hogy csak hétfőtől péntekig kell szedni, amíg iskolában van. Ezek nagyon jó szerek, nagyon kevés mellékhatással járnak. ha viszont valamilyen kardiológiai panasz felmerült a családban kötelező előtte egy kardiológiai kivizsgálást megejteni. Ha ez a készítmény nem működik akkor van egy másik, egy atomoxetine tartalmú készítmény, de azt egy komolyabb kardiológiai kivizsgálást követően lehet csak beállítani. Hasonló hatásmechanizmussal dolgozik, viszont ezt lehet folyamatosan is szedni, a megfelelő hatás érdekében.

Ha időben elkezdődnek a fejlesztések, ezek is tudják kompenzálni a tüneteket.

Mi történik, ha kimarad 1-2 gyógyszer?

Igazából csak annyi, hogy visszaállnak a tünetek. az első gyógyszer amit említettem  a methylphenidate tartalmú készítmény 4 óra alatt ki is ürül a szervezetből, ugyanazt a gyermeket kapjuk vissza, aki a gyógyszer elkezdése előtt volt.

A gyógyszeres kezelésekkel és a fejlesztésekkel el lehet érni egy tünetmentes állapotot? abszolút kompenzált állapotba tudnak kerülni a gyermekek és idővel, a mindennapokban sem fogják zavarni ezek a problémák.

Ha valakit ADHD-val diagnosztizáltak, mennyire valószínű, hogy ezt kinövi, vagy megmaradnak felnőtt korra is a tünetek?

Az ADHD egy kompenzált állapotba tud kerülni, ez teljesen elmúlni nem tud. Felnőttkorban a szóródó figyelem mentén kialakulhat hangulatzavar, többek között addikcióra is hajlamosíthat, tehát a megfelelő kezelést folytatni kell. Felnőttkorban már nehezebben vesszük észre, hiszen valószínűbb, hogy ők olyan munkahelyen dolgoznak, mely nem igényel akkora koncentrációt.

Miben tud még segíteni a szülő azon túl, hogy elviszi a gyermekét rendszeresen a fejlesztésekre és ügyel arra, hogy bevegye a gyógyszert?

Ez a két dolog nagyon fontos, ezen kívül pedig a rendszeres szakorvosi kontrolvizsgálatok, hogy ezek a betegségek jól kézben legyenek tartva.

TIC

Gyermekkorban kezdődik, a kutatások az okát még nem találták meg. kétféle Itt beszélhetünk motoros TIC-ről, amely izomrángásokra korlátozódik. Például a szemhéj rángása, ha valaki huzamosabb ideig hunyja le a szemét. ezenkívül vannak a vokális tikkek, egy tipikus példa az állandó köhögés, krákogás organikus betegség nélkül. Ha a kettő keveredik a motoros és a vokális tic akkor beszélünk Tourette szindrómáról. Általában bizonyos időn belül magától elmúlik Ha ez nagyon zavarja a gyermeket akkor gyógyszerbeállítás lehetséges, illetve viselkedésterápiás eszközöket is  lehet alkalmazni. Általában a gyermekpszichiátriában az a hozzáállás, hogy ha valami elromlik, akkor a pszichoterápia, a pszichés megsegítés az elsőként választandó, és csak nagyon indokolt esetben választunk gyógyszereket. A TIC egy jól kordában tartható betegség, itt Budapesten is vannak olyan kórházak, ahol kifejezetten erre alakítanak ki csoportokat. A háziorvos fogja tudni, hogy hová utaljon be, az ÁNTSZ oldalán van egy lista az intézményekről. Jó ha a háziorvos utánanéz, hogy nincs-e valami organikus oka, és ha ez kizárásra kerül, akkor a járóbeteg szakrendelésre tudja beutalni a pácienst.

Megosztás

Facebook

Olvasnál még?

Egyről a kettőre

(A riport előzményét itt olvashatod) Az utolsó gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún és talán keresve sem találhatnék jobb alkalmat egy újabb beszélgetésre Zsuzsival. Nem

Meddő vagyok

MEDDŐ VAGYOK. Ez az a mondat, amit egész életemben legnehezebben voltam képes hangosan kiejteni a számon és sújtott a legkínzóbb fájdalommal, amit addig ismertem. Mert

Egy igazán tartalmas nyári ebéd

Békés csöndben fogyasztjuk a teraszon késői ebédünket hárman ezen az augusztusi délutánon. Szinte a levegőt is hangtalanul veszem és még arra is ügyelek, hogy evőeszközöm

Weboldalunk sütiket használ a böngészési élmény fenntartásának érdekében.