A gyermekpszichiáter válaszol: étkezési zavarok

Dr. Erdős Sándor

-Ahogy növekszik a gyermekünk, főleg serdülőkorban, egyre többször hallani étkezési zavarokról. Mire figyeljen evvel kapcsolatban a szülő?

Az anorexia és a bulimia fordul elő a legsűrűbben.

Akkor gyanakszunk anorexiára  ha az elmúlt időszakban jelentős súlyvesztés történt, és ennek nincs semmilyen organikus háttere. Az okok kiderítése egy kivizsgálással kezdődik, és ha nem sikerül kideríteni, hogy mi okozza ezt a nagy arányú súlyvesztést, akkor kerülnek a gyerekek a pszichiátriára. Ha látszik az, hogy a súlyvesztésen kívül a gyermekben még az a szándék is megvan, hogy csökkentse a súlyát, visszautasít minden olyan dolgot ami súlygyarapodáshoz vezethet, a BMI az ideális alatt van és nincs szervi oka, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy itt valamilyen pszichés probléma áll a háttérben. Sajnos vannak olyan esetek is , amikor annyira súlyossá válik az anorexia, hogy a létfenntartást nehezíti meg, és már a gyermek szervei is alulműködnek, ilyenkor indokolttá válik az osztályos felvétel, és a kontrollált visszatáplálás. Ilyenkor a leghatékonyabban a pszichoterápia tud segíteni, azon belül is a családterápia.

A bulimiánál a testsúly közel normális tartományban van, de falásrohamok jellemzik. Ezek a falásrohamok nagyfokú szorongással járnak, és purgálással, köznapi nyelven önhánytatással fejeződnek be. Indokolatlanul sokat eszik kortársaihoz képest, óriási mennyiségben viszi be a táplálékot és utána következik az önhánytatás. Először a járóbeteg rendelésre kerül a páciens, ott az orvos a vérnyomás, pulzus és laborparaméterek alapján eldönti, hogy sor kerül-e kórházi felvételre. Pszichoterápiás, főleg családterápiás megsegítéssel ezek a betegségek legyőzhetőek. ez egy hosszú és rögös út, amíg az agyban lévő összegabalyodott huzalok kiegyenesednek.

Mi lehet ezeknek a kórképeknek a kiváltó oka?

Családi konfliktus is állhat a háttérben, az okok nagyon egyediek A terápiát legtöbb esetben egy diagnosztikai folyamat előzi meg, ahol a gyermekpszichiáter és a gyermekpszichológus különböző teszteknek veti alá a gyermeket, és  megpróbálják azonosítani azokat a pontokat , ahol félrecsúszott a fejlődés. Ha megvan a probléma, akkor már specifikusan tudnak pszichoterápiás eszközökkel segíteni. Sokszor látjuk azt, hogy családi konfliktusok állnak a háttérben. Ilyenkor a családtagoknak is részt kell venni a családterápiában.

Említetted, hogy ez egy nagyon hosszú folyamat. Mire számítson a család?

Igen ez egy évig s tarthat, ez is egyéni. A gyerekeknél, akik ilyen szintre eljutnak, ezek, már több éve zajló folyamatok, így ezeket nem lehet rövid időn belül korrigálni. Intenzív terápiával is egy      évig tarthat a folyamat.

Nem annyira köztudott, de gyermekeknél is előfordulhat hogy hangulati vagy szorongásos zavaraik vannak.

A szorongás is megjelenhet gyermekkorban, akár az iskolai teljesítmény kapcsán is, vagy egy családi konfliktusból is fakadhat. Ilyenkor látjuk azt, hogy ezeket a feszültségeket nem mindig tudják megfelelően levezetni a gyermekek, nincsenek megfelelő megküzdési stratégiáik.      A hiányos megküzdésnél történik meg az a leggyakrabban, hogy például alkaron, combon vagy más testrészen falcolnak (megkarcolnak). Ez általában felületi sérülés. Ez a szorongás utat keres magának, szomatizációs tüneteket produkálhatnak     . Például nem szeretne bemenni az iskolában, mert hányingere hasmenése van, testi tünetek is megjelennek. Az is lehet, hogy fóbiákba torkollik. Vannak szorongásoldó készítmények, több fajta is. Ezt járóbeteg ellátásban oldják meg, ritkán sor kerül kórházi befekvésre is. Itt is szükség lehet terápiára, de ha ez nem hatásos akkor kerül sor a gyógyszerre is. A gyógyszernél el kell mondani azt, hogy összesen mintegy 10-12 fajta gyógyszer az amit lehet alkalmazni ebben a szférában. – A köztudatban elterjedt hiedelmekkel ellentétben nem minden pszichiátriai gyógyszer okoz addikciót. Azonban ennek ellenére, nagyon fontos, hogy ezeket a gyógyszereket csak megfelelő indikáció mellett alkalmazzuk.

A szorongás mellett ugyanúgy a depresszió különböző epizódjai is meg tudnak jelenni gyermekkorban. Akár a családi konfliktusok mentén láthatjuk azt, hogy a gyermek lehangoltabb, hangulata folyamatosan alacsony fekvésű, nem kapcsolódik a társaihoz vagy a szülőkhöz, az étvágy csökken. Gyermekeknél azt tapasztaljuk, hogy ez a hangulati alacsony fekvés frusztráltságként is megjelenhet, agresszívvá válhat, alvásciklusa felborul, működése lelassul, és nem tud úgy koncentrálni az órákon. Ilyenkor felmerül a depresszió gyanúja. Gyermekkorban előfordul bipolaritás is, tehát a depresszió átcsaphat mániás fázisba, ami egy nagyon ingerkereső, akár magára is veszélyt jelentő működésmód. Folyamatosan nem alszik, utcán csavarog, meggondolatlan dolgokat tesz, az önkontrollja nem úgy működik, mint más esetben. Erre is létezik gyógyszer mind a két verzióra. Lehet antidepresszáns készítményt felírni a gyermekeknek, ha pedig a bipolaritást látjuk, olyan gyógyszereket írunk fel, ami segít a hangulati görbét kiegyenesíteni. Nagyon komoly iskolai vagy családi történések, traumák állnak a háttérben, amit egy diagnosztikus folyamat segítségével tisztázni kell, és terápiával segíteni a gyermeknek, hogy a tünetek mérséklődjenek. Hosszú távon akár a gyógyszer is elhagyható, ha úgy alakul. Szerencsére nem gyakran látunk ilyen betegeket.

Van-e esetleg még olyan betegség, kórkép, tünet amit érdemesnek tartanál megemlíteni?

Gyermekkorban elindulhat még a skizofrénia is. Ez az a betegség, ami különböző hallucinációkkal. különböző hanghallásokkal jár,      téves eszmék is előfordulnak. Az is lehet, hogy arra panaszkodik, hogy őt valaki figyeli, bizarrérirák , bizarr gondolatokról beszél, társas kapcsolatai megszűnnek, izolálódik, akár a szülőtől is. Ez általában késő serdülőkorban 16-18 éves kor körül fordul elő, és nagyon fontos ilyenkor is, hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön. Ez a magyar népesség 1%-át érinti, szerencsére nagyon keveseket. Viszont, ha véletlenül mégis úgy alakul, akkor megfelelő ellátást kell kapnia, evvel egy kompenzált állapotba kerülhet. Itt általában látjuk, hogy a családban is vannak hasonló betegségek. A drog is indukálhatja, de ismeretlen ok is lehet.

Gyógyszeres terápia van rá , antipszichotikumok, melyek segítenek az agyban azokat az ingerület átvivő anyagokat korrigálni, melyek ebben a betegségben felborulnak. Akár teljesen kompenzált tünetmentes állapot is elérhető. Ezeket a gyógyszereket élethosszig kell szedni, tehát felnőttkorban is, és később be kell csatlakozni a felnőttellátásba.

A gyerekekre figyelni kell, amíg a szülő ott tud lenni háttérként, nagyon fontos, hogy a gyermek gyógyszereit ő adagolja. Minden pszichiátriai gyógyszernél, különösen gyermekkorban fontos, hogy ne a gyermek adagolja magának, hanem a gyógyszerek elzártan legyenek tárolva, és a szakorvos által javasolt dózisban és időpontban, a szülő előkészíti és beadja a gyermeknek, de ehhez ő nem fér hozzá. Előfordulnak ebben a korban öngyilkossági gondolatok is, meg kell akadályozni, hogy ezekhez a gyógyszerekhez hozzáférjen a gyermek és többet vegyen be, mint ami neki javasolt, akárcsak egy egyszerű fájdalomcsillapítóból is. Ilyenkor mentőt kell hívni akik a toxikológiai osztályra viszik, a nagyobb bajt, a szervleállást megelőzendő.

Megosztás

Facebook

Olvasnál még?

Egyről a kettőre

(A riport előzményét itt olvashatod) Az utolsó gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún és talán keresve sem találhatnék jobb alkalmat egy újabb beszélgetésre Zsuzsival. Nem

Meddő vagyok

MEDDŐ VAGYOK. Ez az a mondat, amit egész életemben legnehezebben voltam képes hangosan kiejteni a számon és sújtott a legkínzóbb fájdalommal, amit addig ismertem. Mert

Egy igazán tartalmas nyári ebéd

Békés csöndben fogyasztjuk a teraszon késői ebédünket hárman ezen az augusztusi délutánon. Szinte a levegőt is hangtalanul veszem és még arra is ügyelek, hogy evőeszközöm

Weboldalunk sütiket használ a böngészési élmény fenntartásának érdekében.