Játék és fejlődés

Naszvadi Mirabella Anna gyógypedagógus, logopédus, terápiás kutya felvezető és nem mellesleg tanítónő. Azt kértük, avasson be minket abba, hogy milyen szerepe van a játéknak a gyermekek fejlődésében.

A játék egy belső késztetésből fakadó tevékenység, amely örömet jelent a gyermek számára. Ez az egyik legfontosabb tevékenységi forma, amely elengedhetetlen a gyermek fejlődése szempontjából.

A legkorábbi időszaktól kezdve gazdagítja ismereteit, tapasztalatait, így ismeri meg a világot. A játék során a gyermek beszédfejlődése, problémamegoldása, kreativitása és társas kapcsolatai is fejlődnek.

A játékfejlődés szakaszai:

1. szakasz: gyakorló funkciójáték

A gyermek 5-7 hónapos kortól kb. 2 éves koráig ismétlések során gyakorolja a különböző képességeit. Meghatározó a mozgás és a tárgyaknak a manipulációja.

2. szakasz: szerepjáték

A gyermeknek 2,5 éves korától kb. 4-5 éves koráig ez a meghatározó játéktevékenysége. Kitalál egy történetet, vagy éppen a valóságnak megfelelőt játssza el, mintha ő lenne például Anya vagy Apa.

3. szakasz: alkotójátékok

A legegyszerűbb változata az építőjáték.

4. szakasz: a szabályjáték

3,5 éves kortól egész életünkön át a legkedveltebb játékfajta. Azok a játékok tartoznak ide, amelyeknek meghatározott, pontos szabálya van, mint például a bújócska, vagy fogócska, egy kártyajáték vagy a társasjáték is.

Fejlesztés játékokkal, akár otthon is:

– Mozgásfejlesztés:

A játék során új gyakorlatsorokat, úgy mozdulatsorokat tanulhatunk meg, ismételhetünk és gyakorolhatunk. A finom- és nagymozgások egyre ügyesebbek, pontosabbak lesznek. Jó ötlet otthon a gyurmázás, vagy az ujjal való festés, akár a Legozás vagy az építőkockázás is. Ez a csukló és a kéz izmait erősíti, amely később a rajzoláshoz majd az íráshoz is elengedhetetlen lesz.

Nagymozgás például a bújócska, fogócska, vagy éppen a játszótéren lévő játékoknak a használata, amely az izmokat és a csontokat is erősíti.

A játék során a gyermek rengeteg ismerettel bővül, ezáltal az értelmi képessége is fejlődik. A problémamegoldás, a vizuális memória, a kreativitás is fejlődik és a beszédfejlődést is támogatja.

A játék biztonságos környezetet jelent a gyermek számára, amelyben félelmeit, érzelmeit, érzéseit dolgozhatja fel. Erre a szerepjátékokon túl a hintázás is nagyon jó, amely nyugtatólag hat a gyermekre. A játék során a társas viselkedés szabályait is megtanulja.

 

Hogyan segíthetjük gyermekünk fejlődését játékokon keresztül? Figyelem! a következő videó nagyon sok hasznos, gyakorlati tanácsot tartalmaz! 🙂

Manapság nagy a nyomás a szülőkön, könnyen érzékelhetik, hogy nem elég jó szülők, ha nem játszanak, foglalkoznak a gyerekkel folyamatosan.

A minőségi szülő-gyermek idő valóban nagyon fontos, de ez nem azt jelenti, hogy egész napon át játszani kell a gyermekkel. Fontos, hogy a gyermeknek legyen szabad ideje a játékra, amikor a saját maga alkotott szabályok, fantáziák szerint játszik. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyedül a tablet előtt ül.

A szabad játék segíti a későbbiekben az alkalmazkodóképességet és a stresszkezelést is. A szabad játék során ha például egy kislány mérges a babájára, mert nem ette meg az ételt, amit neki adott, akkor lehet, hogy éppen a saját élményeit, félelmeit eleveníti, dolgozza fel. Hasonló lehet, amikor a fiúk éppen karambolost játszanak, lehet éppen a társas konfliktusokat próbálják meg feldolgozni.

Hogyan segíthetünk mi szülőként?

Fontos, hogy ha a gyermek játszik, akkor a televíziót, illetve az elektronikai eszközöket kapcsoljuk ki.

Legyen ingergazdag a környezet, hogy a gyermek minden érzékszervét használni tudja.

Hagyjuk, hogy a gyermekünk szabadon művészkedhessen, akár festéshez vagy akár zenéléshez van kedve.

Ne féljünk attól, ha a játszótéren nagyobb gyermekekkel is játszik, hiszen a nagyon segíthetnek a kicsiknek, illetve ő maga is megtanulja azt, hogy vannak nagyobbak, erősebbek nála.

Ha velük játszunk, akkor teljes figyelemmel tegyük mindezt, de ne féljünk néha magára hagyni őt.

Engedjük otthon, hogy akadálypályát építsen úgy, hogy ez a biztonságát nem veszélyezteti.

Ha a gyermek igényli, beszélgethetünk vele játék közben.

Ne erőltessünk olyan játékot, amihez a gyermeknek nincs kedve.

Ne kritizáljuk a játékát és ne legyünk kioktatóak vele.

Ha gyermekünk elakad a játékban és hozzánk fordul, segítsünk neki. Ne engedjük, hogy elsőre feladja, ha nem sikerül neki valami. Ez később az iskolában is fontos lesz, hogy a feladatokat ne adja fel.

Jó játékot kívánunk!

Megosztás

Facebook

Olvasnál még?

Egyről a kettőre

(A riport előzményét itt olvashatod) Az utolsó gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún és talán keresve sem találhatnék jobb alkalmat egy újabb beszélgetésre Zsuzsival. Nem

Meddő vagyok

MEDDŐ VAGYOK. Ez az a mondat, amit egész életemben legnehezebben voltam képes hangosan kiejteni a számon és sújtott a legkínzóbb fájdalommal, amit addig ismertem. Mert

Egy igazán tartalmas nyári ebéd

Békés csöndben fogyasztjuk a teraszon késői ebédünket hárman ezen az augusztusi délutánon. Szinte a levegőt is hangtalanul veszem és még arra is ügyelek, hogy evőeszközöm

Weboldalunk sütiket használ a böngészési élmény fenntartásának érdekében.