A gyermekpszichiáter válaszol: a szerhasználat kamaszkorban

Elérkeztünk egy nagyon komoly, de annál szükségesebb témához a szerhasználathoz. Miből vehetem én, mint szülő észre ha a gyermekem szerhasználó? mire kellene figyelni, hogy időben észrevegyük?

Dr. Erdős Sándor, gyermekpszichiáter rezidens

Alapesetben a szerhasználatnál, ha van egy megfelelő szülői kontroll, a szerhasználatra utaló jelek általában láthatóak. Például, ha a gyermek egyáltalán nem tölti otthon a szabadidejét, sokszor kint van az utcán, eladogatja a dolgait, hogy droghoz tudjon jutni. Rossz társaságba keveredik.      Ha a gyermek hazaérkezik az alkoholnak, a részeg állapotnak egyértelmű jelei vannak. A drognál is attól függően hogy milyen drogot fogyaszt, látszódik, hogy nem úgy viselkedik ahogy szokott. Nagyon kell figyelni a gyermekre és ezeket a tevékenységeit korlátozni, hogy ne jusson droghoz. Ha pedig felmerül, akkor addiktológiai vagy rehabilitációs eljárás is történhet. Viszont fontos, hogy ha ilyen súlyos a helyzet, hogy meglegyen a motiváció, és önkéntesen vonuljon be ezekbe az intézményekbe. Az is előfordul, hogy a drogfogyasztás nem múlik el maradéktalanul, hanem abban az állapotban ragad a gyermek, amit a drog hoz létre. Ilyenkor azonban mindig fekvőbetegként kell kezelni, mert önmagukra és másokra is veszélyesek tudnak lenni. Ilyenkor a zárt osztályon kell a pácienseket kezelni, hogy ki tudjon jönni ezekből az állapotokból, és tudja az életét folytatni.

Mit lehet akkor csinálni, ha a gyermek tagadja, hogy droghoz nyúlt volna, mégis megváltozott a viselkedése? Egy kamasz gyereket már nem olyan egyszerű orvoshoz vinni, ha ő nem akarja, mint egy kisebb gyermeket.

Ha felmerül a szerfogyasztás, vannak különböző patikában is kapható tesztek, amivel ki lehet mutatni. Sokszor az is előfordul, hogy túladagolják magukat ezekből a szerekből, és ilyenkor toxikológiai ellátásra kerül sor.

A legjobb módszer gondolom a prevenció lenne

Abszolút. Ez a szülő felelőssége. Főleg gyermekkorban, amíg még nem önmaga felel a saját életéért, hanem a szülő is ott van háttérként, nagyon fontos, hogy a szülő felismerje azt hogy probléma van a gyermekkel,  a sarkára álljon és segítséget kérjen, és elvigye a megfelelő szakrendelőbe. Először háziorvos, és ha kell ő tovább utalja a megfelelő szakrendelésre, vagy  ha annyira nagy a baj akkor a mentők segítségével kell elszállítani egy megfelelő intézménybe.

 

 

 

Weboldalunk sütiket használ a böngészési élmény fenntartásának érdekében.