A babák mozgásfejlődésének első éve

Mozgásfejlődés az első életévben

A babák mozgásfejlődéséről beszélgettünk Kovács Andrea vezető gyógytornászával, a Mackórendelő szakmai vezetőjével.

 • Andi vágjunk is a közepébe! Amikor hazavisszük a babát a kórházból, hogyan fektessük? Mire figyeljünk az első napokban?
 • A kérdésre a válasz, hogy először is úgy, ahogyan a kórházban megszokta. Hazaérkezve ezen nem változtathatunk egyik pillanatról a másikra. Nagyon sokszor a kórházban az oldalfekvést támogatják, van, ahol már az elejétől háton fektetik. Amelyik babának van egy kis csípő feszessége vagy lazasága, nem túl jó az oldalfekvés. Ilyenkor a háton fekvés a célszerű. Mi a háton és a hason fekvést támogatjuk.

Mi szülők tudunk arra figyelni, hogyan fordítja a buksiját. Ez nagyon nagy jel már izomtónus és oldaliság eloszlásban. Sokszor már későn jönnek rá a szülők, hogy a baba már mondjuk 3 hónapja mindig egy irányba szeret fordulni. Ez okozhatja az, hogy az izomtónusával van gond, ami miatt neki mindig arra kell fordítania a fejét.

 • Mit tudunk ilyenkor tenni?
 • Ha azt észleljük, hogy a babánknak mindig egy irányban van a feje, akkor fordítgatjuk a másik oldalra. Arra tesszük az ingereket, hangot, Anya álljon abba az irányba, irányítsuk az etetésnél a másik irányba. Ha pedig nem csökken az oldaliság, mindig visszafordítja a fejét az eredeti irányba, akkor felkereshetünk egy szakembert, hogy milyen gyakorlatokat végezzünk. Közel sem jelenti ilyenkor, hogy feltétlenül gyógytornára kell majd járni, lehet, hogy elég lesz 1-2 gyakorlat, amivel egy kicsit rányújtunk, hogy kényelmes legyen neki a másik oldal is.

Ha nagyon sokat fordul egy irányba a baba és társul hozzá még egy kicsit gyengébb csontozat, egy picit nagyobb buksi, akkor nagyon hamar be tud lapulni a buksi, akár fél, másfél-két centire is. Ez nem csak esztétikai kérdés, sok mindenbe beleszólhat majd később. Sokszor ilyenkor veszi észre a szülő, hogy a kerek, tojás buksiból az egyik oldalon egy kicsit csapottabb tojáska keletkezett. Ha időben észlelik az oldaliságot, akkor lehet, hogy pár korai gyakorlattal a buski deformitása megelőzhető.

 • Milyen gondot okozhat a későbbiekben az, hogy egy kicsit csapottá válik az a tojáska?
 • A másik, dudorosabb oldalon nehezebbé válik a buksi, a súlya abba az irányba húzza, okoz egy nyaki, háti gerincferdülést és ez az egész biomechanikát magával vonja a testbe. Ugyanakkor egyes kutatások szerint van olyan is, hogy sorozatos fülgyulladás alakul ki emiatt, mert a lapulás miatt szűkebbé válik a füljárat. Ezek mind lehetőségek, nem törvényszerűen történik meg. Mindenképpen érdemes azonban odafigyelni rá.
 • Mi a következő szakasz?
 • Figyeljük a fejtartását a babának. Az orvosi vizsgálaton felhúzzák a babát, megfigyelik, hogy tarja-e a fejét. Ez eleinte az édesanyák nem merik megtenni, mert a baba ejti a fejét, ez teljesen normális az első 3 hónapban. Most például a Covid idején nagyon sok babát nem vizsgáltak és nem nézték a fejtartást, így mi is rájöttünk, hogy erre jobban rá kell vezetnünk a szülőket, hogy megnézzék. Az autós hordozóba ideálisan megnézhető, ne a legnehezebb helyzetből indul a mozgás. 3 hónapos korára a babának testvonalban meg kell tartania a buksiját. Egy puha baba ezt ebben a korban nem fogja tudni megcsinálni, neki még erősödnie kell. Csak tudnia kell a szülőnek, hogy erre gyakorolni kell, erősíteni a vállövet különböző, gyógytornász által előírt gyakorlatokkal.

Aztán a következő a fejtartás hason fekvésben, amikor a babának fel kell tudnia emelni a fejét és körbe kell tudni nézni.

 • Ezt milyen idős korban kell tudnia?
 • 3 hónapos korra. Ekkorra már fel kell tudnia tenni a kezét és teljes alkaron támaszkodva, saját súlyát ráhelyezve jobbra-balra nézni. Ha nem elég erős a vállöv, vagy nem jól érzett rá a baba a mozdulatra, akkor úgy próbálkoznak a babák, hogy a kezüket oldalra tartva feszítik meg a gerinc melletti izmokat, egy picit repülnek. Van olyan cseles baba, aki a megfelelő helyzetbe teszi a kezét, de nincs rajta súly. A karja alá tudunk nyúlni, meg tudjuk nézni, hogy van-e rajta súly, vagy mindent esetleg a pocakján tart, nem használja a vállövét.

Az első 9 hónap végig a vállövről szól. Evés, nyelés, légzés, forgás, kúszás, mászás ez mind a vállöv és akörüli részből dolgozik. 9-10 hónapos korban a csípő és a törzsizmok fognak dominálni.

Sajnos a hason fekvés minősége nem szerepel a védőnői kérdéssorban, pedig nagyon fontos, hogy jól történjen a hasalás. Ha ez megy, fog menni a forgás és a kúszás is. Sokszor akkor kerülnek hozzánk az amúgy egészséges babák, mert nem jött össze a koordinálás a vállövben, nem erősödött meg, nem alakult ki a teljes összhang. Ez mind kell a forgáshoz. A hátról hasra az félig vállöv, a hátról hasra pedig teljesen vállövből történik. Az asszimmetriában az szokott lenni, hogy ha nagyon sokat egy oldalra fordul a gyermek, akkor valamit kihasznál az ő adottságaiból, ha nincs meg a szimmetria. Ha erre minél hamarabb rádolgozunk, felnőtt korra annál kevesebb marad meg belőle. Mert felnőtt korra is maradni fog belőle, csak ha jól van babakorban kezelve, később nem fog gondot okozni.

 • Tehát nagyon kell figyelnünk arra, hogy hogyan hasal, mennyit fekszik hason, hogyan tartja a súlyát, a forgásnál is arra, hogy ne csak a feje súlya billentse el az adott irányba, és hogy mindkét oldalra is fordul-e. Mi következik ezután?
 • 4-6 hónapos kor körül van a forgás. Semmi gond nem lesz, ha 1 hónapot is csúszik. Utána jön a kúszás 6 és 8 hónapos kor között. Ehhez megint vállöv szükséges. Le kell tudnia tenni a súlyát a karjaira, ahhoz, hogy kússzon, el tudja vinni a súlyát az egyik oldalra, ehhez meg kell tudni tekerni a gerincét, létre kell jönnie egy gerinc-rotáció. Ha ez nem jön létre, nincs meg a váltott mozgás, a mozgásharmónia. Ha ezt nehéznek érzi a baba, akár két kézzel húzva magát teljes erőből tud kúszni. Nem szabad kétségbe esni, kell hagyni, hogy kússzon, ahogy bírja és szép lassan kell tanítgatni a helyes irányra. Erősíteni kell a gerinc-rotációt, vagy itt-ott lazítani vagy erősíteni. A kúszást szokták legtöbben átugrani, mert hamar rájönnek, hogyan tolják fel magukat négykézlábra. Ha valakinek nem megy a kúszás, visszamegyünk a 3-4 hónapos korszakra és azt kell megtanítanunk. Nem a kúszással tanítjuk a kúszást, hanem annak az alapjaival. Aki feszes, csak hátra tud tolni. Szeretne valamit elérni, de közbe feltolja magát és hátrafelé csúszik, akár 2-3 métert is haladva hátra.

A mászásnál – 8-10 hónapos kor között –,már felállnak négykézlábra és rugóznak a „cukibaba” pózban. Itt már nagyon asszimmetrikusnak kell lennie a babának, hogy a szülő észrevegye az asszimmetriát. Intő jel lehet, ha a baba négykézláb van és az egyik lábával talpon „teker”, míg a másikat térden viszi féloldalasan. De azt már valószínűleg nem fogja a szülő észlelni, hogy az egyik lábával a baba kicsit rövidebbet lép, vagy közben hogy tartja a lábfejét vagy a kézfejét, ez már a gyógytornász feladata. Az a fontos, hogy ha valamit észreveszünk és napokig, hetekig fennáll, akkor forduljunk szakemberhez és kérjünk tanácsot, segítséget. Valószínűleg csak játékos gyakorlásra lesz szükség.

 • Milyen gondokat okozhat, ha kimarad a kúszás? Mennyi ideig javasolt minimálisan kúsznia a babának.
 • Mi már a 2 hétnek örülünk, ha van kúszás, főleg olyan babáknál, ahol voltak nehézségek a kúszás elindulásánál. Persze jó, ha ez a szakasz minél tovább tartana, akár 2 hónapon keresztül is. Miben okoz gondot, ha kimarad, arra nincsen komoly statisztika. Az is fontos, hogy mikor marad ki, egyáltalán nincs is semmi 8-10 hónapos korig, amikor megtanul mászni és odáig nem éri inger. Vagy nem kúszik, hanem feláll 6 hónaposan négykézlábra és elindul mászni. Ez két különböző dolog. A kúszással ingereket ad magának és összehangolja a két agyféltekéjét ezzel a váltott mozgással. Mozog a térde, egyenes irányú váltott mozgások, forgások, irányok. Ha ez kimarad, szoktuk pótolni szenzoros ingerekkel: nagylabdával, hintával, hogy azok az ingerek amik a kúszás hiányában kimaradnak, bevigyük szenzorosan a gyerekekbe, ezzel tudjuk pótolni és nem lesz talán akkora nagy hiánya ebből.

Akiknek tanulásban problémájuk van, azoknak sokszor kimarad a kúszás. Ez fordítva nem feltétlenül igaz (aki nem kúszott, annak biztosan problémája lesz a tanulásban). Talán úgy helyes, hogy ha gondjai vannak a tanulásban, írásban, azoknak a gyerekeknek van többféle problémájuk és előfordulhat, hogy ők mozgásban is volt korábban elakadás.

 • Tehát ha kimarad a kúszás, nem kell annyira megijedni, de azért praktikusabb, ha megkérdezünk egy szakembert.
 • A szülők annak szoktak nagyon örülni, mikor eljön a felállás, az elindulás. Én azt szoktam mondani, hogy csak minél később jöjjön. Épüljön fel az izomzat, a csontozat, a lábszerkezet és az egész biomechanikája a testnek, hogy meg tudja tartani és ne csak a kíváncsiság vigye fel és ott álljon a kiságy mellett. Manapság a gyerekek 6-7 hónaposan felállnak, minden gyorsabban pörög. Akinek nehezebben megy: teljesen normális, ha 15 hónapos korig tanul meg járni a gyerek, a többség 1 éves kor körül el szokott indulni. Amelyik babánál volt mini diagnózis, náluk 18 hónapos kor a határ.
 • Mikor szoktak a babák egyedül, stabilan ülni?
 • a négykézlábra állás és az mászás elindulása között történik meg. Ki kell tudni ülnie oldalra és fontos, hogy mindkét oldalra üljön ki. Ha sokszor elborul, lehet, hogy a törzsét erősíteni kell. Általában nem ülnek fel, ha érzik, hogy az számukra komfortos. Felültetni semmiképpen nem kell a babákat. Az etetőszéket, földön ülést is onnantól javasoljuk, mikor a baba már képes önállóan, stabilan ülni.
 • Tehát semmiképpen ne támasszuk meg párnákkal.
 • A felülést követően mennyi idővel várhatjuk, hogy feláll a baba?
 • A nagy átlag 3 hónap mászás után szokott elindulni, de ez nagyon változó. Természettől, izomtól is függ, mennyit van a talajon a gyerek és mennyi lehetősége van gyakorolni. Ezek mind befolyásolják, hogy mikor fog felállni. Ilyenkor, míg négykézláb másznak még egyáltalán nem szükséges cipő a gyermek lábára. A lakásban később sem.
 • Van még esetleg olyan, amit az első évhez szívesen hozzátennél?
 • A hasznos játékokról szívesen mondok néhány mondatot. Ha két dolgot kellene megnevezni: hinta és labda. Ezek két ősi dolog, ezek már 200 évvel ezelőtt is megvoltak a babáknak. A hintával kapcsolatban menet közben rájöttünk, hogy egy rendkívül jó dolog. A babahintáknál a lényeg, hogy egy kötélen lógjon, és a baba 0. napos kortól használhatja. Körülbelül 1 éves korig szeretnek benne lenni, eleinte természetesen fekve, majd 45 fokos szögben, 9 hónapos kor után, miután megtanultak ülni, már ülnek benne, kicsit lóg a lábuk. A lábuk ne érjen a talajra. Nagyon sokat lehet ebben a hintában az idegrendszernek ingereket adni. Főleg ha valaki aszimmetrikus, vagy nehezebben indul. Régen a hintát 1 éves kor alatt nem használtuk, mondván, hogy még nem tud ülni a baba, de ezekkel a fekvő hintákkal nagyon jól lehet hintáztatni. Korababának, aki hamarabb bújt ki a pocakból és nem tudott annyit ringatózni, pótolni kell mindenképpen utána. Örökbebabáknál nagyon hasznos a hordozás, ez is egy szenzoros inger, hogy egy hordozóban a babával egyenes vonalú mozgásokat, forgásokat, leülés, felállást végzünk. Nagyon jó fejlesztő, szenzoros inger amellett, hogy egy nagyon jót tesz a kötődés kialakulásának.

Labda: egész picitől kezdve (fogni simát, tüskést, dudorosat)  az egész nagy labdákig, amin már nagyon sok tornát lehet csinálni. Mindegyiket szeretik a babák, nagyon ösztönzőek.

Az első 6 hónapban nagyon fontosak a fekete-fehér színek. Akár puha, vagy kemény könyvben, csörgőben, játékban egy nagyon fontos eszköz, erre tudnak fókuszálni a babák, ezzel tudnak gyakorlatozni a szem koordináció tekintetében.

Megosztás

Facebook

Olvasnál még?

Egyről a kettőre

(A riport előzményét itt olvashatod) Az utolsó gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún és talán keresve sem találhatnék jobb alkalmat egy újabb beszélgetésre Zsuzsival. Nem

Meddő vagyok

MEDDŐ VAGYOK. Ez az a mondat, amit egész életemben legnehezebben voltam képes hangosan kiejteni a számon és sújtott a legkínzóbb fájdalommal, amit addig ismertem. Mert

Egy igazán tartalmas nyári ebéd

Békés csöndben fogyasztjuk a teraszon késői ebédünket hárman ezen az augusztusi délutánon. Szinte a levegőt is hangtalanul veszem és még arra is ügyelek, hogy evőeszközöm

Weboldalunk sütiket használ a böngészési élmény fenntartásának érdekében.